nedjelja, 29. siječnja 2012.

Tehnička greška

Kao što to često zna biti putevi me odvedu na terapiju za slušna osjetila, energičnu probu Tehničke greške.


Kao jedan od najvećih fanova ovih punk/rock braće/rođaka koji su osnovali bend još 2002. godine u Zaglavu, mogu reći da su kao vino, što stariji to bolji. I pritom ne misli na vino Ribar. Sjećam se njihovih početaka iz Zaglava (Dugi otok) kada je cijeli gornji dio mjesta odzvanjao punkerskim rifovima koji su dopirali iz male barake. U toj baraci su se stisnula svirati tri brata, kronološki od najstarijeg Špralje: Ante na gitari, Zvonko na basu i Ivan na mikrofonu. Napokon na bubanj sjeda prvi rođak, Zvone (Zvonko Kosović). Odrasli na jakom utjecaju punka, rocka, irske folk i dalmatinske pjesme odmah su počeli u stvaranju autorskih pjesama. Tada nastaju pjesme kao “Nije mi ništa” kojih se sada samo stariji fanovi sjećaju…
Krštenje prve svirke imaju na underground sceni u legendarnom prostoru Batack, zatim u Grbe a od tada uzimaju velik zamah i godinama ne propuštaju ni jednu svirku u Zadru. Nastaju pjesme kao što je “Pila”, “Sjene”, “Predati”…Nakon što počinju probe održavati u Zadru, pridružuje im se Kršo (Krševan Zrilić), gitaristički virtuoz glazbenoradne knjižice pune pečata. Unosi svoj gitaristički duh i tekstove u nove pjesme i polako se formira specifičan zvuk Tehničke greške. Dominira energija rocka sa pankerskim temeljima i obiljem vokala. Na svakoj novoj svirci atmosfera je sve raspjevanija i pogo je sve žešći. Pozivaju ih na svirke u inozemstvo, a kite se svirkama po većem djelu Hrvatske. “Meštar visokog morala”, “Euforija” i “Lagana” su  pjesme kojeu poznaje publika ove alternativne scene. Njihov potencijal prepoznaje i engleski bend “Angelic Upstars“. Na svojoj stranici se zahvaljuju na druženju za vrijeme njihove turneju kada su posjetili Zadar i svirali s njima na festivalu “Live N Loud”. Snimaju navijačku himnu «Idemo do kraja» za Tornado koja postaje hit i može se čuti na svim radijima.


2009. godina za Tehničku grešku je turbulentna, snima se prvi demo album imena «Korak više», a za bubnjarsku sjedalicu sjeda Purge(Luka Merle). On svoj glazbeni genij podjednako dobro pokazuje na više instrumenata a bend osjeća njegov talent kroz nove pjesme koje nastaju.
Redaju se nove i originalne pjesme kao «Telefon», «Inspiracija» i «Good Bay». Sve su redom pamtljive i ostaju u uhu slučajnog i namjernog slušatelja. Simptomi te vrste zaraze manifestiraju se kroz cjelodnevno fućkanje i liječi se samo slušanjem pjesama sa demo albuma.


Zbog novonastalih bračnih statusa i drugih poslovnih obaveza bend od nedavno usporava sa svojim stvaralaštvom a na bubanj se ponovno vraća rođak Zvone. Potencijal jedinstvenog zvuka koji Tehnička Greška nudi je onaj koncertni, i to stadionski, kako ga bar mi fanovi vidimo. Zato se nadamo što skorijem povratku na pozornice i studijsko snimanje albuma.  U ime svih fanova pozivam ih na, kako bi to sami najbolje otpjevali, «Hrabro naprijed, idemo do kraja!»

Intervju - Ante Špralja (gitara):
1.Tko si ti?
- Moje ime je unte i sve oko mene je šareni svijet :))
2.Koliko dugo se baviš glazbom i što za tvoje glazbeno oblikovanje znači Tehnička greška?
- Glazbom se bavim od svoje 15.-e godine. Tehnička greška je bila i još uvijek je, moj odnosno naš način izražavanja putem glazbe i stvaranja nečega što bi trebalo biti drugačije i posebno.
3.Na koji način najčešće stvarate/pišete glazbu i odakle crpite inspiraciju?
- Hm ... samo ću jedno reći: inspiracija mi dolazi svaki ama baš svaki dan, ideja je mnogo, mnogo više nego ikad, nego ikada ...
4.Možeš li izdvojiti najdražu autorsku pjesmu i najbolju svirku na kojem ste svirali?
- Dvije najdraže su mi: Sjene, koju je napisao moj tbra zvonko i Lagana by kršo .... svaka svirka je dobra, aliiiiiii moram izdvojiti live 'n' loud 2005. u zadru i nastup s legendarnim angelic upstarts-ima
5.Kako vidiš budućnost punk-rock glazbe u Hrvatskoj?
- Općenito glazba u Hrvata je krenula čudnim putovima ali uvijek se nađe grupa ljudi koji ne razmišljaju komercijalno, pa tako ja kažem da ima budućnosti jer i tako ovo što radimo, radimo za sebe a ne za široke mase!

2 komentara: